De meeste mensen willen gewoon graag prettig werken en met plezier naar hun werk. Vaak lukt dat. Maar soms gaat het net even anders. Bijvoorbeeld door ziekte, (lichamelijke of psychische) klachten of vervelende werkomstandigheden. Hoe zorg je er dan voor dat ‘gewoon lekker werken’ weer lukt? Jerom Veenstra, bedrijfsarts en eigenaar van Bedrijfsarts Emmen, legt uit.
“Wat lekker werken is, is voor iedereen anders en heel persoonlijk. De een heeft graag denk- en puzzelwerk, terwijl een ander graag met zijn handen werkt. De een vindt het heerlijk om alleen te werken, de ander wil graag samenwerken in een team. Het is dus belangrijk dat je weet waar je in je werk blij van wordt en waarvan niet. Dan kun je eerder aan de bel trekken als het minder gaat en samen met je leidinggevende en collega’s kijken waar je invloed hebt om lekker werken georganiseerd te krijgen.”
“’Gewoon lekker werken’ en je werk kunnen waarderen met een 7,5 of hoger is volgens ons de basis. De meeste mensen besteden veel tijd aan hun werk en dan is het prettig dat deze tijd (en dus het werk) leuk is. Wij adviseren werkgever en werknemer het allerliefst in een vroeg stadium. Dus voordat iemand ziek wordt en ‘gewoon lekker werken’ in de knel raakt. Want is iemand eenmaal ziek, dan ben je te laat. Met onder meer preventieve spreekuren, werkplekonderzoek en/of driegesprekken ondersteunen we bij het in beeld brengen van problemen en oplossingsrichtingen.”
“In onze adviezen staat aandacht voor preventieve oplossingen centraal. Want ‘voorkomen is beter dan genezen’. We helpen inzicht te krijgen in de situatie en laten zien wat iemand zelf kan doen om weer gewoon lekker te werken. Vaak betekent dat keuzes maken en veranderen. En dat is soms een hele klus. Door dat proces te doorlopen voordat iemand uitvalt, is er nog energie om samen aan oplossingen te werken. Eenmaal uitgevallen is vaak de energie weg en moet iemand eerst herstellen.”
“We kijken ook wat een organisatie kan doen om ‘gewoon lekker werken’ voor alle medewerkers te verbeteren en versterken. Want gezonde en tevreden medewerkers dragen bij aan een gezondere organisatie, ook financieel. Onder meer met vitaliteitsprogramma’s kunnen bedrijven gewoon ‘lekker werken’ bevorderen en zorgen dat medewerkers minder uitvallen. Bedrijfsarts Emmen adviseert en ondersteunt bij deze vitaliteitsvraagstukken in organisaties.”
“Natuurlijk helpen we werkgevers en werknemers ook als er al sprake is van ziekte of verzuim. Ook dan denken we graag mee en bieden we oplossingen en praktische hulp. Dit doen we met een betrokken en enthousiast team van onder meer praktijkondersteuners, arbo- en bedrijfsarts(en). En waar nodig zetten we onze netwerkpartners in. Samen zorgen we ervoor dat gewoon lekker werken de basis is, wordt of blijft.”
Hendrik werkt al 25 jaar met veel plezier als stratenmaker en in het weekend voetbalt hij met zijn sportvrienden. In een training krijgt hij helaas een ongelukje en raakt hij geblesseerd aan zijn knie. Vervelend, maar Hendrik blijft wel aan het werk, omdat hij zijn werk zo leuk vindt. Na een paar maanden merkt hij dat werken niet meer lukt en het werk daarom ook een stuk minder leuk is. Hendrik bespreekt dit met zijn leidinggevende, die hem doorverwijst naar Bedrijfsarts Emmen.
Hendrik gaat in gesprek met de praktijkondersteuner, die in overleg met de huisarts het medische dossier opvraagt. Al snel wordt het Hendrik duidelijk: blijven werken als stratenmaker is door de knieblessure niet mogelijk. Samen met de praktijkondersteuner van Bedrijfsarts Emmen onderzoekt hij wat wel mogelijk is. Gezocht wordt naar een baan met overwegend zittend werk. En na een beroepskeuzetest blijkt dat werken als buschauffeur prima gaat. Hendrik krijgt een omscholing en wordt na zijn tweede sollicitatiegesprek aangenomen bij een busmaatschappij. Hij rijdt en werkt nu lekker op de bus.
Als kind haalde Marije al goede cijfers en volgens haar omgeving zou ze een heel goede juf zijn. Ze kan goed uitleggen, moeilijke dingen makkelijk maken en luisteren. Een opleiding voor leerkracht lag dus voor de hand. En ook op deze opleiding haalt Marije goede cijfers en is ze succesvol. Ze gaat aan de slag in het basisonderwijs.
Dit gaat 10 jaar goed. Daarna zit ze regelmatig thuis om verschillende medische redenen, waarbij de oorzaak niet zo duidelijk is en de behandelingen niet effectief. Meestal strandt zo’n situatie in lang ziekteverzuim door overbelasting. Marije en haar leidinggevende hebben het hier vaker over gehad. En ook al meerdere dingen in het werk aangepast, zonder voldoende resultaat. Marije gaat voor een preventief spreekuur naar de praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) van Bedrijfsarts Emmen.
Uit verschillende gesprekken wordt duidelijk dat het werk niet bij haar past: te hoge verantwoordelijkheden, grote prestatiedruk, te veel mensen om rekening mee te houden en een steeds veranderende situatie. Dit zijn geen ingrediënten die passen bij haar idee van ‘gewoon lekker werken’. De POB adviseert na overleg met de bedrijfsarts een oriëntatie-traject op ander werk. Marije kiest uiteindelijk voor een kort omscholingstraject en nu werkt ze op de financiële administratie; een plek waar ze zich goed thuis voelt.